Podlahové kúrenie: druhy, cena a inštalácia. kurenár Bratislava

Radiátory alebo podlahové kúrenie
Ústredné kúrenie a radiátory má azda každý byt, či dom. Ide o najbežnejšiu formu vykurovania. Tí, čo chcú byť moderný a štýlový, ich celkovo nahradia len podlahovým kúrením, aby získali viac priestoru pre nábytok a dizajn interiéru. Opatrnejší človek, skeptik, a my chceme počítať aj do budúcna. Prípadné zlyhanie podlahovej siete vykurovania, desaťročia používania a podobne, by však chcelo mať v zálohe aj inú formu vykurovania. Nie každý dôveruje aj do ďalekej budúcnosti čisto podlahe, najmä ak celú sieť počas jej výstavby zalievate pod betónom. Najlepšia forma vykurovania, hoci o niečo nákladnejšia, je kombinovaná. Aj – aj. Príde si na svoje každý nadšenec pre teplo na šľapajách chodidla.

Výber správneho vykurovania: elektrické, či vodné? 

Existujú dva druhy a to elektrické a vodné. Elektrické je náročnejšie na náklady, vydrží o niekoľko desaťročí viac, než vodné, a taktiež nie je náročné toľko na hĺbku stavby. Oba druhy si však žiadajú, aby sa po och nasadení nevŕtalo do zeme a nevyhnutnosťou je taktiež premýšľanie nad miestom pokládky. Priestory, ktoré sú pod extrémnou záťažou, pod skriňami, ťažkým nábytkom, či pod kuchynskou linkou nesmú mať navedené rozvody. Samozrejme týka sa to takých častí, s ktorými sa nebude pohybovať a budú mať v interiéry svoje stále miesto.

Príprava výstavby teplovodného podlahového kúrenia
Vykurovanie pomocou vody sa podobá aj na radiátory. Pevné rúrky z tvrdého plastu, v ktorých sa po spustení kúrenia pohybuje teplá voda, obiehajú obvodom pod celej ploche podlahy. Vďaka tomu sa teplo roznáša po celej ploche, v ktorej sú rúrky vystreté. Napojenie je možné na plynový kotol, kotol na tuhé palivo, ale tiež na špeciálne krby a samozrejmosťou je aj možnosť spojenia so solárnym systémom ohrevu.

kurenarske prace bratislava
kurenarske prace bratislava

Na čo pozor pri výstavbe
Chodenie a prechádzanie ťažkým fúrikom po podlahovom kúrení je nebezpečné v prípade, ak ide o miesta v blízkosti spojov a ventilov. Vzniká riziko uvoľnenia, ktoré môže mať za následok zbytočné zalievanie podlahy pre netesnenie spojov a rúrok, ktoré inak zalejú priestor pod podlahou vodou. Nepohybujte sa teda v takýchto miestach a pripravte si jazdnú dráhu z najlepšie plochých drevených plôch, ktoré nepoškodia stavbu podlahového kúrenia. Využite určite kari-siete. Do mriežky pospájané dlhé pevné železá, ktoré tvoria oká rôznej dĺžky. Pod rozmermi 150×150 alebo 200×200 v ich popise rozumieme milimetrovú vzdialenosť medzi nimi. Tie sa môžu pokladať aj rovno na podlahové kúrenie a zalievať betónom postupne pomocou nádob, alebo z bezpečného nájazdu aj rovno z fúrika.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *